ПДЧ или MDF при избора на нови мебели – T&G Mebel

При избора на обзавеждане за дома или офиса, освен с размерите и избора на цветове, е изключително важно да съобразим и материала за изработка. Тези които са избирали своите мебели се срещали абревиатурите като MDF и ПДЧ. Това са основните два материала, които служат за изработка на мебели през последните години. Но колко от вас знаят какво точно дефинират и каква е разликата между тях?

 

 Общото между тях, освен широкото им интериорно приложение, е и ламинираната гладка повърхност, която придава завършващ вид на всяка една мебел. Честото им използване се държи също така на високата влаго- и износоустойчивост. Те са сравнително по-издръжливи с времето от единствено използваната доскоро масивна дървесина. А ниската им цена ги прави най-предпочитани в избора на клиентите за интериорни решения в дома и офиса.

 


ПДЧ

 

 ПДЧ представлява плоча от слепени фини дървесни стърготини. Технологията на изработка е позната от близо 100 години. Произвежда се чрез горещо пресоване на дървесни стърготини, слепени с термореактивни смоли. Суровината за изработка на този иновативен продукт могат да бъдат остатъци от дървопреработвателната промишленост или рециклирани стари мебели. Освен всичките позитиви на ПДЧ, то е и екологичен продукт.
ПДЧ плоскостта е изградена от 3 части, тип „сандвич“. Вътрешната част съдържа по-груби частици, на което се дължи якостта на готовото платно. Тази грубовата вътрешна част е двустранно облечена от гладка хомогенна външна част, изработена от по-фини частици. Именно това му качество в допълнение с ниската му цена го прави предпочитан материал за изработката на ламинати и фурнири. Освен в производството на най-разнообразни интериорни решения, ПДЧ-то намира приложение и в строителството. То може да се използва за изграждането на преградни стени и за направата на облицовки и ламперии.
Хубаво е да знаем и недостатъците на този материал. ПДЧ не е влагоустойчив материал и не се препоръчва за бани, или за помещения с висока влажност. Другият недостатък, който трябва да се вземе под внимание е невъзможността от фрезоване, което го прави не много подходящ за завършващ декоративен слой.

 


MDF

 

 MDF (от англ. Medium Density Fiberboard) е плоскост от дървесни влака със средна плътност. Произвежда се по метода на сухо пресоване от фини дървесни частици. Те биват машинно пресовани и слепени, благодарение на органични лепила и специални добавки. Процеса би бил невъзможен, без каталитичното действие на горещата температура и високото налягане. Получава се двустранно гладка повърхност с хомогенен състав. Полученият материал е с висока якост на огъване, дименсиална стабилност и здрави кантове. Еднородната му структура го прави предпочитан за най-разнообразни интериорни решения от по-висок клас. За разлика от ПДЧ, платната от MDF са подходящи за различни механични обработки, като фрезоване и разпробиване. Именно тези му характеристики в комплексност с възможността за обработка на покритието, като лакиране, ламиниране или фурнироване, прави MDF лидер в избора за производство на врати, первази и декоративни елементи.

 

Това е фундаментална информация, която ще ви бъде в помощ. Но ако все още изпитвате затруднения при селекцията на материал за изработка на бъдещите ви мебели, не се колебайте да се свържете с квалифицирания екип с дългогодишен опит на фирма T&G Mebel.

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

Мебели Благоев – Обзавеждане на Дома...

Мебели Благоев е фирма, която се занимава с проектиране и монтаж на мебели по...

thumbnail
hover

Погрижете се за нашата планетата и...

 Всеки от нас е виждал контейнерите за разделно сметоизвозване и пунктове з...

thumbnail
hover

5 ОСНОВНИ ВИДА КУХНИ | ЕТ...

Кухнята е неизменна част от обзавеждането на всеки дом. Ако ви се е наложило ...