5 ОСНОВНИ ВИДА КУХНИ | ЕТ ДАНИЕЛ ЦЕНЕВ

Кухнята е неизменна част от обзавеждането на всеки дом. Ако ви се е наложило да обзавеждате жилището си с нова кухня или просто искате да ремонтирате старата такава е хубаво да се съобразите с няколко неща. Кухните по поръчка са изключително удачен начин да съчетаете функционалност и естетика. Дори и да отидете при най-идейния дизайнер, който ще ви направи персонален проект спрямо вашите нужди, е хубаво предварително да вземете някои фундаментални решения. Може би, най-важният елемент при изготвянето на кухня е да планирате оформлението на кухненските мебели в предвиденото за нея пространство. Без значение от големината ѝ, сполучливото планиране може да ви помогне максимално за да се възползвате от функционалността на помещението. Внимателното вземане на решения по оформление на кухнята са предпоставка за уникално преживяване във вашето жилище за следващите няколко години.

Взимайки под внимание на правилните височини, осигуряването на достатъчно пространство за движение, интегрирането на уреди на определени места делят кухненското обзавеждане на 5 основни вида:

  1.  Едноредова (линейна) кухня – често срещано разположение в панелни жилища, където кухнята е в отделна тясна и малка стая. В голям брой от случаите се налага поставянето на кухненски мебели на една от стените, поради разположението на прозорци или радиаторни тела на срещуположната стена. Помествайки на една от стените всички шкафове, мивка, плот и електрически уреди е нужно да знаем, че ще са нужни някои компромиси. Обикновено хладилника е разположен в края, а шкафовете са с намален обем. Въпреки ограниченото пространство, кухнята може да запази всичките си функционални възможности при адекватното ѝ моделиране.
  2. Двуредова (успоредна) кухня – удачен избор, когато обособеното място за кухня е в дълбока ниша или коридор. Това успоредно оформление позволява по-голяма дължина на кухненския плот и възможност от голям брой етажерки, разположени по двете стени. Тук компромиса, с който трябва да се примирим е пространството за движение. Трябва много точно да пресметнем какво разстояние ни е нужно за да можем свободно да се движим в централната ѝ част. За предпочитане са вградените кухненски уреди като печка, микровълнова, пералня и миялна за да се възползвате максимално от обемите на стаята. Невъзможността за готвене на повече хора в този вид кухня се компенсира с големия полезен обем на съхранение. Това я прави изключително подходяща за големи семейства в малки апартаменти.
  3. Кухня с остров – красиво и функционално решение за големи пространства. Често срещано е в жилища с комбинирано разположение на кухненска част и всекидневна. Шкафовете и етажерките се разполагат по стените. Възможност от позициониране на мивка, котлони и работен плот на островната част, което поставя домакинята с лице към всекидневната. Това допринася за комфорта на всички членове на семейството, поради усещане за сплотеност. С правилния избор на подходящи материали и цветове това интериорно решение може да вдъхне нотка лукс и премиум усещане на всеки дом.
  4. L-кухня – най-разпространени са в жилищата, строени през последните двадесет години по нашите териториални ширини. Така нареченото „ново строителство“ произвежда жилища, голяма част от които са с подходяща архитектура за вграждането на такъв вид кухня. Кухненската част и всекидневната отново са в едно помещение, но разликата ѝ с предходната е в квадратурата на пространството. Разположена между две съседни стени, тази кухня е изключително подходяща поради възможността от разполагане на трапезна маса между кухненския бокс и мястото за отдих.
  5. U-кухня – страхотно решение за по-просторни кухни. Отново в едно общо помещение с меката мебел на хола, този вид кухня представлява разположение на кухненските мебели на 3 съседни стени или 2 съседни стени и барплот. Така се постига повече обем за съхранение и по-голяма площ за готвене. По този начин кухнята изглежда визуално отделена като самостоятелен кът. А липсата на директна видимост би стимулирало по-неуверените домакини.

 

Добре обмисленото функционално разположение на кухнята, в комбинация с подходящи цветове и качествено изпълнение, е способно да допринесе класа и комфорт у всеки дом. Именно това е и мисията на ЕТ Даниел Ценев. Доверете се на дизайнери, проектанти и монтажници с богат опит и висока креативност.

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

Мебели Благоев – Обзавеждане на Дома...

Мебели Благоев е фирма, която се занимава с проектиране и монтаж на мебели по...

thumbnail
hover

Погрижете се за нашата планетата и...

 Всеки от нас е виждал контейнерите за разделно сметоизвозване и пунктове з...

thumbnail
hover

ПДЧ или MDF при избора на...

При избора на обзавеждане за дома или офиса, освен с размерите и избора на цв...